لامپ‌ها جزء چشمه نورهای مصنوعی هستند که از ساختار ساده ای تشکیل شده‌اند. آشنایی با انواع لامپ و کاربرد آنها باعث می شود که بتوانیم با توجه به نیاز خود انتخاب بهتری داشته باشیم. لامپ به وسیله تبدیل انرژی الکتریکی به روشنایی، نور تولید می‌کند. لامپ‌ها از نظر طراحی و شکل ظاهری، از نظر رنگ بندی و میزان روشنایی، از نظر نحوه نصب و نوع کاربرد و ابعاد و اندازه دارای انواع مختلفی هستند و به دسته‌های گوناگون تقسیم می‌شوند.

اولین لامپ رشته‌ای در قرن نوزدهم توسط ادیسون اختراع شد و از آن زمان تا کنون افراد و شرکت‌های بسیاری روی توسعه لامپ‌ها کار کردند. لذا امروزه شاهد پیشرفت چشم گیری از تکنولوژی ساخت لامپ هستیم. در ادامه انواع لامپ و کاربرد آنها را بررسی می کنیم تا با بهترین مدل‌های لامپ آشنا شویم.

لامپ رشته ای

یکی از متداول ترین و شناخنه شده ترین لامپ‌ها هستند. لامپ‌های رشته‌ای رنگ بندی خاصی ندارند و صرفا در رنگ زرد تولید شده اند. در این لامپ‌ها رشته تنگستن درون حبابی پر شده از هوا یا گاز نیتروژن قرار دارد. رشته تنگستن گرم می‌شود و از خود نوری ساطع می‌کند.

لذا مصرف برق این لامپ‌ها بیشتر از سایر مدل‌ها خواهد بود. این لامپ‌ها حداکثر تا 1000 ساعت کار می‌کنند. اتلاف انرژیشان بسیار بالا است. در زاویه 360 درجه نور ساطع می‌کنند.

از مزایای آن می‌توان به قیمت کم و دسترسی سریع و ساده اشاره نمود. در صورت خرابی به راحتی قابل تعویض هستند. اغلب به صورت رو کار استفاده می‌شوند و در صورت شکستگی و سوختگی خطرات کمی ایجاد می‌کنند. نهایت منجر به پریدن فیوز می‌شوند.

لامپ هالوژنی

لامپ‌های هالوژنی از جمله لامپ‌هایی هستند که رشته تنگستن توسط حبابی پرشده از گاز هالوژن احاطه شده است. لذا گاز هالوژن مانع از سیاه شدن تنگستن می‌شود. همین امر سبب افزایش طول عمر لامپ می‌شود. لامپ هالوژنی در ابعاد و اندازه‌های مختلف تولید شده‌اند.  این لامپ‌ها به صورت مختلف روکار و توکار تولید می‌شوند و دارای کیفیت مناسبی هستند وکاربردهای مختلفی دارند. رایج ترین کاربرد آن چراغ آویز و روشنایی زیر کابینت‌ها است.  

از مزایای آن می‌توان به قیمت مناسب و مصرف کم انرژی اشاره نمود. این لامپ‌ها دارای سایز کوچک هم هستند و برای مکان‌های مختلف می‌توان آن را مورد استفاده قرار داد. به طور متوسط تا یکسال کارایی دارند. در صورت شکستگی و گرم شدن ممکن است خطر آتش سوزی ایجاد نمایند.

لامپ ال ای دی LED

لامپ‌های ال ای دی اخیرا جزء پر مصرف ترین مدل‌های لامپ قرار گرفته است. این لامپ متشکل از دیود ساطع کننده نور است. ال ای دی‌ها از جمله تجهیزات نیمه هادی هستند که با اعمال جریان منفی روی دیود باعث به وجود آمدن جریان الکترونی و رها شدن فوتون می‌شوند. در نهایت فوتون‌ها توسط دیود منتشر شده و باعث ایجاد نور می‌شوند. از کنار هم قرار گرفتن چندین دیود، لامپ ال ای دی تشکیل می‌شود.

این لامپ‌ها در رنگ‌های مختلف تولید شده‌اند و دارای ابعاد، اندازه‌ها و طرح‌های مختلف هستند. لذا در هر مکانی قابل استفاده‌اند. از آنها برای تزئینات، روشنایی بیرون ساختمان، نورپردازی و دکوراسیون استفاده می‌شود.

از مزایای آن می‌توان به عدم تولید اشعه ماورابنفش و مادون قرمز اشاره نمود. این لامپ‌ها فاقد جیوه هستند و خطرات کمی دارند لذا از دسته لامپ‌های دوستدار محیط زیست محسوب می‌شوند. اغلب این لامپ‌ها روشنایی کمی ایجاد می‌کنند؛ بنابراین لازم است از چندین لامپ برای محیط استفاده نمایید.

4- لامپ فلوئورسنت CFL

این لامپ‌ها کم مصرف هستند و جایگزین مناسبی برای لامپ‌های رشته‌ای محسوب می‌شوند. این لامپ‌ها لرز ندارند و نوری مایل به رنگ آبی ساطع می‌کنند. این لامپ‌ها از چندین حلقه فشرده حاوی جیوه تشکیل شده‌اند. قیمت مناسبی دارند و برای محیط‌های مختلف قابل استفاده‌اند. لامپ سی اف ال در رنگ‌های مختلف سبز، آبی، سفید و مهتابی تولید شده است.

از مزایای این لامپ می‌توان به رنگ بندی مختلف و ابعاد متنوع آن اشاره نمود. اغلب به صورت رو کار استفاده می‌شوند و در زاویه 360 درجه نور ساطع می‌کنند.

5- لامپ اس ام دی

لامپ‌های اس ام دی از جمله لامپ‌هایی هستند که دارای دیودهای مستقر روی یک برد هستند. این چراغ‌ها نورپردازی خوبی دارند و به صورت رو کار و توکار قابل استفاده‌اند. از این لامپ‌ها برای موارد مختلفی استفاده می‌شود. مهم ترین ویژگی آنها مصرف برق کم و خطرات کم می‌باشد.

از مزایای آن می‌توان به تولید گرمای کم و توان برق مصرفی کم اشاره نمود. این لامپ‌ها دارای دیود هستند و به همین دلیل در رنگ‌های متنوع سبز، آبی، قرمز، زرد، بنفش ، مهتابی و عسلی عرضه می‌شوند.طول عمر بالایی دارند که به 10000 ساعت نیز می‌رسد و دارای زاویه تابش 90 تا 180 هستند.

لامپ بخار سدیم

لامپ بخار سدیم در دسته لامپ‌های تخلیه الکتریکی با گاز قرار می‌گیرند. این لامپ‌ها متشکل از الکترودهای فلزی هستند که فضای آن با گاز نئون یا آرگون و کمی سدیم فلزی پر شده است. به همین دلیل تحت عنوان لامپ بخار سدیم شناخته می‌شوند. زمانی که جریان از میان الکترود عبور می‌کند، نئون و آرگون یونیزه شده و گاز سدیم گرم می‌شوند. در نهایت سدیم تبخیر شده و نوری به رنگ زرد ساطع می‌کند. مهم ترین ویژگی این لامپ‌ها نفوذ نورشان در مه غلیظ است.لامپ‌های بخار سدیم در جاده‌ها ، تونل و استادیوم‌ها استفاده می‌شوند.

لامپ بخار جیوه

لامپ بخار جیوه دارای کارایی بسیاری است و جزء دسته لامپ‌های تخلیه در گاز محسوب می‌شوند. این لامپ دارای طول عمر 24000 ساعت است و نوری به رنگ سفید روشن ساطع می‌کنند. از مزایای آن می‌توان به ابعاد و اندازه‌های مختلف اشاره نمود. برای مشاهده انواع مدل‌های لامپ کلیک کنید.

کاربرد انواع لامپ

در ادامه بررسی انواع لامپ و کاربرد آنها باید به این تکته اشاره کنیم که همانطور که لامپ‌ها انواع مختلفی دارند، کاربردهای متفاوتی هم دارند. ویژگی‌های مختلف موجود در لامپ‌ها سبب ایجاد کاربردهای مخلتلف از آنها می‌شود. در قسمت زیر کاربرد مختلف لامپ‌ها را مورد بررسی قرار می‌دهیم:

لامپ هالوژن

لامپ‌های هالوژن به دو صورت رو کار و تو کار استفاده می‌شوند. رایج ترین کاربردشان به صورت تو کار برای دکوراسیون و ایجاد نورپردازی متمرکز است. این لامپ‌ها در استودیوها، جشن‌ها و انواع فضاهای باز و بسته برای نورپردازی استفاده می‌شوند.

لامپ ال ای دی

لامپ ال ای دی اغلب دارای شکل حبابی است و به صورت آویزی استفاده می‌شود. نمونه‌های سقفی این لامپ در بازار نیز موجود است. مهم ترین کاربردشان ایجاد روشنایی در محیط‌های مختلف مانند خانه، گلخانه و مغازه‌ها و حیاط و فضاهای بسته و باز است.

لامپ بخار جیوه

از لامپ بخار جیوه در محیط‌هایی که نیاز به نورپردازی با قدرت بالا ندارند، استفاده می‌شود. از نمونه‌های آن می‌توان به نمایشگاه‌های معرفی محصول، مغازه‌ها و پشت ویترین و محیط‌های باز اشاره نمود. در توان‌های مختلف 100 تا 600 ولت نیز تهیه و تولید شده‌اند.

- لامپ فلوئورسنت

این لامپ به دلیل عدم داشتن تنوع رنگ برای محیط‌هایی مناسب است که به معرفی محصول در فضاهای باز می‌پردازند. قیمت مقرون به صرفه ای دارند و در حمل و نقلشان نیاز به دقت بالا است. چرا که در صورت شکستگی گاز سمی ساطع می‌کنند.

لامپ ادیسونی

یکی از محبوب ترین مدل‌های لامپ است که امروزه با تنوع بسیار بالا تولید می‌شوند. دارای طراحی مدرن و ساختاری زیبا به همراه تنوع رنگ بالا هستند. نمونه‌های مختلف این لامپ شامل حبابی، اشکی، قلبی و فانتزی و طرح‌دار هستند. این لامپ‌ها مناسب برای تزئینات و دکوراسیون هستند و برای محیط‌هایی مانند رستوران کافی شاپ و مغازه‌ها و هتل‌ها قابل استفاده‌اند.

نتیجه گیری

امروزه طراحی و ساختار لامپ‌ها توسعه بسیاری یافته است و مدل‌های مختلفی از آن به وجود آمده اند که علاوه بر مصرف برق بهینه ، نور زیبایی ایجاد می‌کنند. می‌توان گفت با توجه به سبک دکوراسیون و نوع محیط می‌توانید بهترین و مناسب ترین لامپ‌ها را انتخاب و خریداری نمایید. کارایی لامپ با توجه به ویژگی‌های فنی و ساختاری آنها مشخص می‌شود. برخی لامپ‌ها قدرت روشنایی و نورپردازی بالایی دارند و قادرند در فضای باز حدود 5 متر نورپردازی داشته باشند.

برخی صرفا به سبب داشتن شکل و ظاهری مناسب دارای رنگ نور گرم هستند و برای جشن و مهمانی مناسب‌اند. لذا با توجه به کاربری محیط می‌توانید انتخاب متنوعی داشته باشید. به صورت کلی می‌توان گفت لامپ های مدرن کارایی بیشتری نسبت به سایر مدل‌های لامپ دارند. مدل‌هایی مانند لامپ‌های ال ای دی، اس ام دی و ادیسونی جزء پرکاربردترین انواع لامپ هستند. این لامپ‌ها در توان مصرفی مختلف تولید شده‌اند. آشنایی با ویژگی‌ها و عملکرد هر کدام باعث انتخابی دقیق و مطمئن می‌شود. در مقاله انواع لامپ و کاربرد آنها تلاش کردیم تا بهترین مدل‌های لامپ را بررسی کنیم و ویژگی هر کدام را جداگانه تجزیه و تحلیل کنیم. همچنین شما نیز می‌توانید تجربیات و نظریات خود را در رابطه با استفاده انواع مختلف لامپ با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *